Hulp bij (gedrags) problemen


Help mijn paard heeft een gedragsprobleem! Dat klinkt best heftig toch? En het komt ongemerkt vaker voor dan we zouden willen. 

Veel gedragingen zijn we vrij normaal gaan vinden, maar als we gaan kijken waar het paard vandaan komt en paarden gaat observeren is er stiekem al veel afwijkend gedrag te zien bij veel paarden. Paarden laten soms afwijkend gedrag zien. We zijn er aan gewent geraakt. Het paard deed altijd al zo en het is niet gevaarlijk. We gaan het gedrag uit de weg te gaan en soms vinden we een weg en werken er succesvol omheen. In enkele gevallen levert het gedrag van een paard wel direct gevaar op en dan trekt men aan de bel.

Paarden die bijten, zich niet (overal) aan willen laten raken, het erf niet meer af wil, zich lostrekt of niet meer wil laten vangen. Paarden die overal van schrikken, bang zijn voor water, of bijvoorbeeld vliegenspray. Paarden die aanvallen, singeldwang hebben, niet mee willen werken. We kennen er denk ik allemaal wel één of twee. Het zijn maar enkele voorbeelden van veel voorkomende problemen. 

Doordat paarden een enorm aanpassingsvermogen hebben, de wil to please kunnen we ontzettend veel met ze doen. Vanuit het natuurlijke instinct van een paard is het echter maar de vraag of wat wij van onze paarden vragen wel zo ‘gewoon’ is. Een gedragsprobleem of ongewenst gedrag berust dus vaak op onbegrip, onkunde, fysieke en/of mentale problemen.

Probleem gedrag heeft altijd een reden, een oorsprong. En het is de kunst de oorzaak aan te pakken. Het brein van paarden werkt anders dan die van mensen. Zoals wij plannetjes en strategieën kunnen uitdenken kunnen zij dat niet. Ze zijn dus zelden gewoon eigenwijs of willen hun zin hebben. Een paard heeft altijd een reden voor zijn gedrag. Juist bij het vinden van die reden, ligt de sleutel voor het oplossen van het gedragsprobleem. Een probleem is meestal snel op te lossen wanneer we het gedrag van het paard begrijpen, opzoek gaan naar de oorzaak van het ontstane probleem en het paard de juiste training aan kunnen bieden. 

Respect, rust, timing, contact met het paard staan in de training centraal. 

Kan ik je ergens bij helpen of heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op.

E-mailen
Bellen